Een reis van 1000 mijl

 

 

 

Dit is Don Justo uit Barcelona. Hij bouwt aan een kathedraal. In zijn eentje. Al 51 jaar. Hij gaat niet meemaken dat het af komt, want hij is al hoogbejaard en ‘er is nog veel te doen’ zoals hij zegt. In vers 64 van de Tao Te Tjing staat o.a.: ‘…..De reis van duizend kilometer begint aan je voeten.’ Veel mensen denken dat het er bij dit citaat om gaat dat een groot karwei nu eenmaal een keer moet beginnen. Een soort aansporing om de eerste stap te zetten in het DOEN van iets. Maar wie de rest van het vers leest, ziet dat het om iets anders gaat: namelijk dat je weliswaar moet beginnen, maar dat elk begin kwetsbaar is. Dat je dan dus extra voorzichtig moet zijn. Want anders storten de voornemens vaak al snel in en leg je iets wat in je aard zit en bij je past terzijde omdat het niet lukt. En dat is jammer, een droom laten vervliegen.