Natuur

nature rules mocking-bird-against-the-rules-photos-animals-nature-kingfisher-funny-fishing-birds

Bij ons rijdt iedereen rechts. Is dat een waarheid? In Engeland rijdt men links. Dus zoiets is iets wat we met elkaar afgesproken hebben. Van heel veel dingen denken we dat het ‘waarheid’ is, of ‘normaal’ of ‘natuurlijk’. Terwijl dat niet zo is. Maar het beinvloedt ons wel. Als we een tijd in een omgeving zijn waarin veel van zulke kunstmatige ‘afspraken’ gelden, is het maar de vraag of we nog beseffen wat onze natuur is. Als we te lang in een omgeving verkeren waarin een overdaad aan dit soort (door onszelf gemaakte) mechanismes werken…. Denk aan een volle disco waar iedereen en de muziek door elkaar heen schreeuwt, aan een vol strand, een druk winkelcentgrum, gsm’s, een drukke baan…. Dan raken we gewend aan dit soort opgeklopte, overweldigend ritmes. En niet alleen dat. We worden er onderdeel van. Het neemt ons over……We denken dat DAT onze natuur is. We ervaren nog wel het voortrazende verkeer en het drukke levenstempo, maar niet meer ons eigen ritme, onze eigen harmonie. De cultuur heeft het overgenomen van de natuur. En daar betalen we een prijs voor.